Minoxidil een wondermiddel?

Eens in de zoveel tijd wordt aan een middel eigenschappen toegekend die hoopvol zijn voor de (kalende) medemens. In de afgelopen maand is orale Minoxidil opnieuw in het nieuws gekomen. Daarom gaan wij in dit Blog graag dieper in op Minoxidil. 

Ontstaansgeschiedenis

Minoxidil werd eigenlijk per ongeluk ontdekt nadat het geneesmiddel in de jaren ’70 was toegediend aan patiënten met ernstige ongevoelige hypertensie. Pas nadat deze patiënten abnormale haargroei rond hun lichaam begonnen te zien, realiseerden experts zich dat Minoxidil een effectief middel tegen haarverlies kon zijn. Vooral bij beginnend haarverlies kiezen mensen vaak voor Minoxidil, dat rechtstreeks op de hoofdhuid aangebracht wordt. Het wordt meestal verkocht onder de merknaam Rogaine®, maar er zijn ook talloze merkloze versies van het medicijn te vinden.

De werking van Minoxidil

Op dit moment bestaat er nog geen klinische onderbouwde studie dat exact vastlegt hoe Minoxidil werkt om de haargroei te verhogen. Sommige van de bestaande onderzoeken die hebben plaatsgevonden naar de werkzaamheid van Minoxidil bevestigen echter wel de theorie dat het geneesmiddel een vaatverwijdende werking heeft die de doorbloeding van uw hoofdhuid verbetert. Door de bloedstroom te verbeteren, wordt aangenomen dat Minoxidil de stroom van voedingsstoffen naar de haarzakjes stimuleert, wat hen aanmoedigt om de groeifase van de haarcyclus in te gaan. Dit helpt om verdere kaalheid te voorkomen. Topisch aangebrachte minoxidil is verkrijgbaar in een 2% of 5% oplossing of als een 5% schuim en in orale vorm wordt 2.5 milligram aangeraden. 

Hoe succesvol is Minoxidil?

In een gehouden onderzoek kregen 773 met beginnend haarverlies die leden aan Alopecia Androgenetica tweemaal per dag 1 ml Minoxidil op de delen van hun hoofdhuid waar ze kaal werden. Aan het einde van het onderzoek vonden slechts 54 van de 725 proefpersonen die de proef tot het einde volbrachten dat de Minoxidil oplossing ‘zeer effectief’ was. 399 proefpersonen zeiden echter dat ze het ‘effectief’ vonden en slechts 45 gebruikers vonden het helemaal niet effectief. In dezelfde studie merkte 74,2% een verbetering van de haardichtheid op.

Werkt Minoxidil voor zowel mannen als vrouwen?

In tegenstelling tot Dutasteride en Finasteride, kan Minoxidil ook door vrouwen worden gebruikt, omdat het een plaatselijke behandeling betreft die de hormonen niet verandert. In een studie uitgevoerd in 2004, werd bij 381 vrouwen met haarverlies in de leeftijdsgroep tussen 18 en 49 jaar de werkzaamheid van 5% topische minoxidil, versus 2% topische minoxidil en een placebo vergeleken. Na 48 weken bleek dat 5% minoxidil goed hielp om het haarverlies te verminderen.

Bijwerkingen van Minoxidil in smeerbare vorm

Hoewel de kans op bijwerkingen van het gebruik van Minoxidil erg klein is, omdat het een over het algemeen goed te verdragen behandeling is, is er een klein aantal mensen dat negatieve effecten kan ervaren. Enkele mogelijke bijwerkingen van het gebruik van Minoxidil zijn:

  • Huid-/hoofdhuidirritatie
  • Huiduitslag of jeuk
  • Allergische contactdermatitis
  • Haaruitval, wat een normaal onderdeel is van de haargroeicyclus, omdat je haarzakjes ruimte maken voor nieuwe groei

Als een van deze bijwerkingen van Minoxidil optreedt, verdwijnen deze normaal gesproken na de eerste paar weken van gebruik. Als u merkt dat uw bijwerkingen niet verdwijnen, of als u een ernstige reactie heeft, kunt u het beste met uw huisarts overleggen.

Bijwerkingen van Minoxidil in pil vorm voor orale toediening

Orale minoxidil is nog niet specifiek bestudeerd in klinisch onderzoek voor de behandeling van androgenetische alopecia, terwijl topische minoxidil dat wel heeft. Het is daarmee niet per definitie onveilig te noemen, maar kent wel vele bijwerkingen waar u zich van bewust moet zijn:

  • Verhoogde hartslag (tachychardie) of hartkloppingen
  • Een plotselinge daling van de bloeddruk als gevolg van beweging (posturale hypotensie)
  • Onvoldoende bloedtoevoer naar het hart (angina pectoris)
  • Pijn op de borst (rondom de harststreek)
  • Hoofdpijn
  • Licht in het hoofd
  • Vochtretentie
  • Overtollige lichaamshaargroei

Minoxidil-pillen worden daarom op dit moment nog niet officieel voorgeschreven. Daarom is het van groot belang om eerst een diagnose van uw arts of gecertificeerde dermatoloog te krijgen voordat u minoxidil-pillen inneemt

Wat te doen als Minoxidil niet werkt?

Minoxidil is een effectieve behandeling om de eerste tekenen van haaruitval en kaalheid tegen te gaan, maar het is geen blijvende remedie. Als u heeft ontdekt dat Minoxidil niet voor u heeft gewerkt, of als u denkt dat uw kaalheid zo ernstig is dat een plaatselijke behandeling geen verschil maakt, zijn er andere opties voor u beschikbaar. Een van deze opties is uiteraard om een ​​haartransplantatie te ondergaan. Wij adviseren u uiteraard graag over de legio mogelijkheden die u hierbij kunnen helpen.